Vielse

For at blive gift i Folkekirken skal mindst den ene af parterne skal være medlem af Folkekirken.

Aftale om kirkeligt bryllup eller kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab træffes med en af præsterne.

I god tid inden brylluppet skal man få lavet en prøvelsesattest på www.borger.dk - begge parter skal signere med NEMIDE.
Prøvelsesattesten er den juridiske tilladelse til, at to mennesker kan blive gift;  den er gyldig i fire måneder.

Evt. navneændring ved vielsen ansøger man også om på www.borger.dk - igen skal begge parter signere med NEMIDE - også selvom det kun er den ene, som skal skifte navn.

Kirkebryllup er gratis

I de senere år har antallet af kirkebryllupper været faldende i forhold til antallet af rådhusbryllupper.

Mange af brudeparrene fortæller, at et kirkebryllup ofte koster omkring kr. 50.000, nogle det dobbelte.

Det er der mange, der ikke har råd til eller har lyst til at bruge på en fest – derfor bliver de ikke gift i kirken men på rådhuset.  På en måde er det helt bagvendt;  det koster jo ikke noget at blive gift, hverken i kirken eller på rådhuset.  Det vil sige, det er ikke helt rigtigt, hvis man bliver gift i kirken, skal mindst den ene af parterne være medlem af Folkekirken – og så skal man betale kirkeskat.  Men de fleste er i forvejen medlem af Folkekirken – og så kan man jo sige, at så får de da mere for deres kirkeskat, hvis de bliver gift i kirken.

Alligevel er det mere almindeligt, at efter en vielse i kirken holder man stor fest og efter en vielse på rådhuset går man ud og spiser middag blot med et par gode venner.

Sådan behøver det imidlertid ikke at være.  Man kan også holde stor fest efter et rådhusbryllup og man kan komme i kirken og blive gift i ganske almindeligt tøj og gå ud at spise middag blot med et par gode venner bagefter.

Der er ingen grund til at lade bryllupsmagasinernes dyre løsninger bestemme, hvor eller hvordan man skal gifte sig.  De er gode til at vise en bred vifte af muligheder;  men man kan også bruge sin egen fantasi og holde ingen fest eller en lille sammenkomst på en måde, så man både kan være sig selv og så ens økonomi ikke kommer til at hænge i laser af det.

Og frem for alt:  Det står ikke skrevet nogen steder, at fordi man gifter sig i en kirke, skal man holde en dyr fest.  Traditioner er gode nok, men man bestemmer selv over sin egen bryllupsfest.  Det koster ikke ekstra at blive gift i kirken.

Finn Feilan