Klitmøller kirke

Klitmøller kirke blev indviet d. 3. Maj 1872. Den blev opført i røde mursten med glatte kamtakgavle efter tegninger af murermester Hyldal fra Thisted. Kirken blev første gang restaureret i 1949. Den fik sit nuværende udvendige udseende, med brune mursten uden kamtakgavle under restaureringen i 1966/67. Indvendig blev kirke og kapel restaureret i 2000/2001.

I den forbindelse blev kapellet udsmykket med en gammel skibskøl – som efter oplysninger fra Nationalmuseet stammer fra gammel sandskude fra 1400-1500 tallet, som blev brugt til en betydelig samhandel mellem Nordjylland og Norge.Skudefarten fra den åbne strand ophørte sidst i 1800 tallet. Klitmøller var en af det vigtigste handelspladser i den periode.

Klokkestabelen er af svært tømmer og er placeret sydvest for kirken.
Kirkegården bærer præg af, at Klitmøller har det barske Vesterhav som nærmeste nabo.  Et flot monument for barken Sleipners 14 mand store besætning som druknede, da skibet strandede ved Klitmøller i november 1880. Et monument for fire lokale fiskere, som druknede under en uvejrsnat i november 1892, samt en mindesten over 12 lokale fiskere, som krigsforliste i 1944.

Alterbilledet, med Peters vandring på søen, er malet af Kong Christian d. 9.s dronning Louise efter kongeparrets besøg i 1882. Den nuværende ramme om billedet er bekostet af Kong Christian d. 10. efter et besøg i 1922. På samme tid blev kirkens prædikestol prydet med udskårne evangelistsymboler, og stolegavlene fik smukke udskæringer. Dette arbejde blev udført Rud. Petersen og bekostet af henholdsvis skibskaptajn P. Konge Mortensen og Klitmøller bjergelaug. Alterstager og dåbsfadet er skænket til kirken i forbindelse med indvielsen i 1872. Alterstagerne er af messing og stammer fra 1589. De blev i sin tid skænket til Thisted kirke af Anders Nielsen og hustru Maren Gris. Dåbsfadet der også er kommet fra Thisted Kirke, er nederlandsk fra ca. 1650. Det forestiller syndefaldet. I forbindelse med istandsættelsen i 2000/2001 blev den oprindelige alterudsmykning fra 1872 – et gammelt forgyldt trækors fundet og gjort i stand. Det hænger nu over døren ud til våbenhuset.